Mali i veliki medo u Brinju

Proteklog vikenda, u subotu 29.6. održano je 6. kolo KontinenTrail lige u Brinju. Brinje je središte Brinjskoga kraja i nalazi se na sjeveru Ličko-senjske županije. Smjestilo se u Brinjskom polju okruženom šumama od kojih je najpoznatija Škamnica. Nalazi se kraj autoceste A1 Zagreb-Split te je udaljeno 30 km od Otočca i Senja. Danas je samostalna općina, a nekad je Brinje spadalo pod općinu Otočac.
Brinje je jedno od većih ličkih mjesta i sastoji se od mnogo zaselaka. Monetium je ime koje je u dalekoj prošlosti nosilo mjesto Brinje, što će reći da je samo mjesto znatno starije nego njegovo današnje ime. Tragovi naseljenosti ljudi u brinjskom kraju sežu u pradavna vremena. Potvrđuju to neki svojedobno otkriveni nalazi iz prapovijesti, npr. na lokalitetu Humac nedaleko Brinja. Moglo bi se s dosta opravdanja pretpostaviti da bi određenih tragova o dalekoj prošlosti brinjskoga kraja moglo biti na još nekim mjestima, npr. u špilji Siničić na cesti prema Letincu ili na gorskom području zvanom Staro Brinje. Budući da pisanih tragova iz tih vremena nema, nešto određeniji odgovor na te pretpostavke mogla bi dati jedino suvremena arheologija, naravno ukoliko bi u nekom budućem vremenu došlo do sustavnijih istraživanja te vrste. Dosad to nije bio slučaj, barem ne u mjeri koja bi potvrdila ili opovrgla neku od navedenih pretpostavki ili možda neku drugu koja se čak posebno niti ne naslućuje.

pogled na predivno Brinje

Organizator utrke je Sportsko rekreativno društvo „Mumma“ iz Brinja, a utrka je dio KontinenTrail lige koja se sastoji od ukupno jedanaest utrka diljem kontinentalne Hrvatske. Pokrovitelj ove sportske priče je Općina Brinje.

Sudionici utrke natjecali su se u dvije kategorije. “Mali medo” je kratka utrka na stazi duljine 16 km, uz 430 metara visinske razlike i pretrčalo ju je ukupno 106 trkača i trkačica. Prvi je kroz cilj stigao Nikola Špoljar iz AK „Zaboka“, drugi je bio Ante Živković iz SAK Fit Zaprešić, dok je bronca pripala Draženu Dinjaru iz AK Zaprešić. U ženskoj konkurenciji utrka na stazi „Mali medo“ danas je pripala Tei Faber iz AK Dubrovnik, druga je bila naša Nola Jandrečić, KCIPT Samobor, dok je treća bila Lana Vodopija iz AK Sljeme. Nola je ujedno bila 2. u kategoriji seniorki. Bravo Nola!

Nola na postolju prije ranijeg odlaska na kupanje

Od naših članova na kraćoj dionici još su nastupili Goran Marinov (35. M), Petar Delić (26. M) i Dubravko Paver (8. M). Dubravko je bio 2. u kategoriji M35! Bravo svima.

Utrka na stazi „Veliki medo“ bila je duljine 27 km i savladavala je 800 metara visinske razlike. U ovogodišnjem Brinje Trailu trčao ju je 51 natjecatelj, a prvi ju je pretrčao Lovro Srdarević, član AK Sljeme. Naš Matija Razum iz OK Japetić/KCIPT Samobor ovjenčao se srebrom, a Domagoj Marušić iz AK Zaprešić na cilj je došao treći. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Irena Smojver, članica AK Sljeme, druga je bila odlična Ines Bašić iz AK Dubrovnik, dok je treća ciljem protrčala njena klupska kolegica Helena Gleđa. Matija je ujedno bio i drugi senior. Bravo Matija! Još je nastupio Marko Celižić, koji je zauzeo 30. mjesto kod muškaraca. Čestitke.

Sudionike utrke dočekao je topao i ugodan dan, s ponešto lahora i bez prevelikih temperatura zraka. Unatoč spremnosti, ekipe hitne medicinske pomoći danas nisu imale posla. Organizatori su za sve sudionike 2. Brinje Traila pripremile okrjepu i ručak, ali su hektolitri svježe brinjske vode ipak bili najtraženiji artikal. (dio teksta i naslovna fotografija preuzeti iz Novog lista)

I za kraj, s obzirom na nedostatak više fotografija sa terena, uspio sam dobiti kratku izjavu naše vice prvakinje sa Malog mede:

“Brinje, moj prvi trail nakon mjesec dana! Bilo je vruće i sunčano, a staza brza. Iako staza nema puno uspona, odlučila sam trčati više za trening i probati popraviti vrijeme od prošle godine.
U prvom dijelu staze sam osjećala težinu u nogama, ali uspijevam držati zadani tempo. Tea Faber nam je odmakla, a Lana Vodopija i ja konstantno smo bile blizu. Do sredine staze bila je ispred mene, ali dovoljno blizu da ju vidim. Nakon 7 km sam se malo razbudila i krenula jače. Do kraja je to bilo “ganjanje” u kojem sam ipak izvukla prednost i šsla u cilj kao drugoplasirana.
Bez obzira na postolje i bolje vrijeme, mislim da ovi ljetni mjeseci nisu za mene. Zato, plan je održavati formu, a na treninzima i utrkama u jesenskom dijelu sezone ću ganjati rezultate.
Sve u svemu, utrka je bila super trening i dobra prilika za kupanac u Senju.”

Nola u Senju nakon postolja u Brinju…

Sljedeće kolo ove odlične trail lige je već za dva tjedna, u subotu, 20.7. kod odličnih domaćina iz Ozlja i Vrhovca.

ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.