Ultra vikend širom regije i krila za kraj

Kakav je to samo bio vikend za trčanje širom regije. Trebalo je neko vrijeme da se prikupe svi podaci, fotografije i rezultati, no za dobre vijesti nikada nije kasno. Bilo nas je na Fruškoj gori, Kozari, i u Zadru (ako netko nije primjećen u bespućima Interneta, neka se javi). Krenimo redom…

Fruškogorski maraton

Fruškogorski maraton je sportsko natjecateljsko-rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera. Jedan je od najstarijih maratona ovog tipa u Europi, koji se više od četiri desetljeća održava u kontinuitetu, bez prekida.
Prvi mаrаtоn je bio оdržаn 27. i 28. svibnja 1978. gоdinе, nа stаzi Vеlikоg mаrаtоnа, u dužini оd 86 km (u оkviru оvе stаzе bilа је i stаzа Маlоg i Srеdnjеg mаrаtоnа).
Za ovogodišnje izdanje organizatori su pripremili 19 staza različite dužine i različitih visinskih razlika. Sve one su bile trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore (97% šuma / 3% urbana sredina), koja se nalazi samo 10 km od Novog Sada. Duž staze, natjecatelji su imali priliku vidjeti i proći kroz brojne srednjovjekovne srpske manastire: Grgeteg (XV st.), Staro Hopovo (XVI st.), Novo Hopovo (XIV st.), Jazak (XVI st.), Bešenovo (VIII st.). Također se moglo vidjeti Etno naselje ”Vrdničku kulu”, pregaziti brojne potoke, popesti se na najviši vrh Fruške gore (539 m) i sići niz slap Dumbovačkog potoka.

Sandra Juhaz je nastupala kao članica KCIPT Samobor

Staze natjecateljskog karaktera su certificirane od strane ITRA (International Trail Running Association) i kvalifikacijske su za Trku oko Mont Blanca (Ultra Trail Mont-Blanc):

1.Ultra ekstremni maraton – 5 UTMB (134,3km,:D+/- 5.720m) Limit: 35 sati
2.Ultra maraton – 4 UTMB (108,2km; D+/- 4.120m) Limit: 35 sati
3.Veliki istočni maraton – 3 UTMB (81,9km; D+/- 3.180m) Limit: 27 sati
4.Srednji istočni maraton – 3 UTMB (59,6km; D+/- 2.140m) Limit: 17 sati
5.Mali istočni ekstremni maraton – 2 UTMB (42,2km; D+/- 2.090m) Limit:12 sati
Preostalih 14 staza su bile rekreativnog karaktera i imale su za cilj promociju zdravog stila življenja i očuvanja prirode, kao i kulturnog i povijesnog nasljeđa.

Naša Sandra Juhaz je kao i prošle godine, nastupila na najekstremnijoj dionici od 134,3 kilometra, sa 5720 metara uspona i pobijedila u konkurenciji žena sa 25:30:55!! Bravo Sandra!!

Sandra prije starta sa Zoranom Kurdijom
Pobjednica u konkurenciji žena

Kozara Ultra Trail

Planina Kozara nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proteže se u smjeru sjeverozapad – jugoistok, u dužini od oko 70-ak i širini 20 do 30 kilometara. 
To je niska, otočna planina smještena između Panonske ravnice na sjeveru i ostalih dinarskih planina na jugu, te omeđena rijekama Savom na sjeveru, Unom na zapadu, Sanom i Gomjenicom na jugu i Vrbasom na istoku. 
Nalazi se na prostoru općina: Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška, Laktaši, Banja Luka i Prijedor. Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 metara nadmorske visine, Kozara svojom visinom i prostranstvom dominira ovim dijelom BiH. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i crnogoričnih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune. U cilju očuvanja i zaštite kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti, središnji dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. 
Središnjim dijelom Nacionalnog parka Kozara dominira plato Mrakovice (806 m.n.v.) na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju kulturne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca Nacionalnog parka Kozara. Kozara je svojevrsna zračna banja, jedinstvena po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Planina omogućuje bavljenje različitim aktivnostima, među ostalima, planinarenjem, biciklizmom, sportskim penjanjem, skijanjem i dr.

Marko Celižić sa boljom polovicom Davorkom

Nudile su se četiri natjecateljske staze i jedna za djecu. Naši predstavnici su nastupili na dvije. Na maratonskoj dionici su nastupili Marko Celižić i Davorka Holetić i cilj je bio savladati 38,48 kilometara sa gotovo 2400 metara uspona i limitom od 13 sati, koje su naši Samoborci savladali za nešto više od 7. Bravo!

profil maratonske staze
Negdje na Kozari

Na onoj zahtjevnijoj, ultraškoj stazi, nastupio je naš Domagoj Kreber. Staza se bodovala za ITRA kvalifikaciju i nosila je 5 bodova. Trebalo je prijeći 103,23 kilometra u 30 sati limita i savladati 3905 metara uspona. Domagoj je to uspio kao drugi najbolji za 15:03:20. Predobro!! Svaka čast našem najboljem ultrašu!

profil ultraške staze
Domagoj Kreber na postolju Kozara Ultra maratona

Wings of Life World Race – Zadar 5.5.2019.

Zadar je u nedjelju bio hrvatski domaćin sportsko-humanitarne utrke “Wings for Life World Run”, koje se održava u isto vrijeme na više desetaka lokacija diljem svijeta, šestu godinu zaredom.

S Liburnske obale u 13 je sati krenulo oko devet tisuća trkača koji sudjelujući žele skrenuti pažnju na ozljede leđne moždine i prikupiti sredstva za znanstvena i klinička istraživanja za njihovo izlječenje.

Dejan Popek na startu 6. izdanja utrke

Ove godine na utrku u Zadar došao je i reporter Aron Anderson, koji je prošle godine u Dubaiju u invalidskim kolicima prešao 92,14 kilometara i postao prvi put globalni pobjednik Wings for Life World Run utrke.

Do sada je zahvaljujući toj utrci prikupljeno 23,6 milijuna eura. Natjecatelji u kolicima i trkači zajedno sudjeluju u utrci. Trka završava nakon što presretačko vozilo koje starta 30 minuta nakon trkača, prestigne pojedinog trkača, a posljednji trkač i trkačica na svijetu koji ostanu trčati globalni su pobjednici Wings for Life World Run utrke.

Matea Vuga sa podmlatkom je prešla svoje kilometre

Kod žena, najviše je pretrčala Ines Jozić sa 48,70 kilometara, dok je novu pobjedu u Zadru odnio Robert Radojković sa 56,19 kilometara.

(https://www.vecernji.hr/vijesti/9-tisuca-ljudi-trcalo-u-zadru-na-globalnoj-utrci-wings-for-life-world-run-1317297 – http://www.vecernji.hr)

Također je od naših članova nastupio i Erwin Katarinčić, kao i članovi grupe trenera Matije Razuma, predvođeni ove godine najuspješnijom Dianom Sabljić koja je pretrčala osobni rekord od 23,98 kilometara, Tomislav Horvatek, te Erica i Željko Oreški.

Diana, Erica, Tomislav i Željko prije starta
Erwin prije starta

Nakon ovako uspješnog i kilometrima bogatog vikenda, slijedi već u subotu B2B trail na Krku na kojem će nastupiti neke naše članice, zatim 22. Atletska utrka dolinom kardinala, i nezaobilazni HEP Zagorje Trekk 2019, kao 4. kolo Treking lige Hrvatske, no o svemu tome bit ćete obaviješteni na vrijeme, iza vikenda.

I ne zaboravite se prijaviti, još samo 6 dana vam je preostalo da ulovite mjesto na 58. Noćnoj utrci grada Samobora.

Najljepši mali grad u Hrvatskoj ima isto takvu noćnu utrku. Dajemo doživotno jamstvo na vizualni i trkački užitak, vaše je samo kliknuti na poveznicu: https://stotinka.hr/hrv/utrka/2748

Dođite (photo credit Zvonimir Markić)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.