1. kolo 8. SZTL: Kronometrom na Poljanicama

Je, otpočela je 8. sezona Samoborske zimske trail lige prvim kolom održanim u subotu 21. 11. 2020. i odmah je krenula kao nastavak jedne velike bitke koja traje od prošle sezone, bitke dva titana, našeg Zvonimira i Dejana. No, krenimo redom.

Osvanuo je krasan sunčan dan kakav dugo nismo vidjeli u zadnje vrijeme. To je nama, organizatorima, bilo kao nagrada za sav trud uložen u pripremu lige u ovakvom zahtjevnijem formatu, a natjecateljima koji su se odvažili nastupiti osiguralo izvanredan užitak. Ove sezone, zbog dobro poznatih epidemioloških razloga, moramo prije starta podići šator za registracije i start na otvorenom. Uz malo kašnjenja i produktivne strke, uspjeli smo sve upogoniti desetak minuta iza 9 sati. I sve je krenulo uobičajeno, kao i prije, a zapravo bitno drugačije. Natjecatelji su svojom laganom, opuštenom dinamikom dolazili na registracije, bez stvaranja gužve, podizali startne brojeve i nedugo zatim startali jedan po jedan. Sve je funkcioniralo savršeno. Start je trajao dosta duže od predviđenih sat vremena tako da se već počeo i preklapati s ulascima u cilj dok su posljednji natjecatelji tek kretali u utrku. To nam nije bio problem jer smo željeli da sve prođe u najboljem redu, bez gužve, bez grupiranja, u laganom i prirodnom opuštenom ritmu. Mislim da smo uspjeli u tome.

Utrka je izgledala bitno drugačije od prošlih sezona jer redoslijed ulazaka u cilj onima koji su dočekivali natjecatelje, a i samim natjecateljima, zapravo nije ništa značio. Nisi mogao biti siguran tko je bolji, tko je brži ili sporiji jer nismo znali kad je pojedini natjecatelj startao. Ta činjenica nam ove sezone daje posebnu čar, a natjecateljima dodatan motiv da daju svoj maksimum bez ikakve kalkulacije jer nikad ne znaju kad je onaj ispred ili iza startao. Osim toga, na startu nema gužve ni “stampeda” koji je znao biti problematičan bržim trkačima koji ipak nisu među vodećima pa ih ometaju ovi sporiji u startnoj gužvi. Toga sada nema, jer svatko ima priliku dati svoj maksimum onom dinamikom koja njemu najviše odgovara.


U takvim novim uvjetima postignuti su sljedeći rezultati:

Na DUGOJ stazi od 15,5 km i nešto više od 800 m visinske razlike postignuti su sljedeći rezultati:

U kategoriji muškaraca:

 1. Fran Bošnjak 1h 24m 14s
 2. Ambrož Rožman 1h 28m 43s
 3. Matija Kušić 1h 32m 25s
Fran Bošnjak, najbrži na dugoj stazi

U kategoriji žena:

 1. Ines Bašić 1h 46m 00s
 2. Maja Čavlović 1h 52m 59s
 3. Nikolina Gavrovski Majsec 1h 58m 26s
Ines Bašić, najbrža žena na dugoj stazi

Na KRATKOJ stazi od 8 km i 450 m visinske razlike postignuti su sljedeći rezultati:

U kategoriji muškaraca:

 1. Josip Domjančić 42m 23s
 2. Mario Pavlaković 43m 02s
 3. Bojan Kuljić 44m 20s
U prvom planu Josip Domjančić, najbrži na kratkoj stazi

U kategoriji žena:

 1. Andreja Vlahović 53m 28s
 2. Larisa Bošnjak 56m 39s
 3. Romana Mustač 1h 02m 33s
Andreja Vlahović, najbrža žena na kratkoj stazi

Uvjeti za trčanje bili su idealni. Ugodno prohladno vrijeme na startu na Poljanicama jamčilo je natjecateljima dobre rezultate bez obzira što je tek početak lige. Postignute rezultate ne možemo direktno uspoređivati s prošlogodišnjima jer je staza ipak malo duža – za otprilike 400 metara nizbrdice do prošlogodišnjeg starta na Prekrižju. Za to boljim natjecateljima treba otprilike 2 minute koje možemo dodavati na postignuta vremena prošle godine kako bi napravili nekakvu usporedbu.

Čestitamo svim pobjednicima na obje staze, a ovaj put posebno izdvajamo i pohvaljujemo našu članicu kluba Nikolinu Gavrovski Majsec koja je danas bila treća žena na dugoj stazi. Njezin rezultat je dokaz kako se upornim i redovitim treninzima može jako puno napredovati. Svaka čast!

Treća žena na dugoj stazi, naša Nikolina (Šefica)

Ostale rezultate možete pogledati u sustavu stotinke.

Za kraj, sjećate se one priče o dva titana s početka? Ovaj put je Zvone bio bolji u samom finišu uspona na Poljanice i za desetak sekundi prije Dejana ušao u cilj.

Nadamo se da se vidimo već iduće subote 28. 11. 2020. u 9 sati na 2. kolu.