Hrvatski vladari morskog traila

U petak smo obećali da ćemo i ovaj vikend izvjestiti sa mnogih zbivanja, a i predivnih trenutaka poput primanja najvećeg priznanja povodom 777. rođendana našeg najljepšeg grada. Jučer, u subotu, dok smo se mi družili sa uzvanicima i primali Nagradu grada Samobora, 333 kilometra južnije (zanimljive su te brojke, a ne izmišljam ih), u Šibeniku naš Miroslav Žingor, kralj osobnih rekorda, čekao je vrijeme na svoj start u Draženovu gradu, na trkačkoj proslavi rođendana našeg prerano preminulog košarkaškog Mozarta. U isto vrijeme, niti sat i pol vožnje jugoistočnije, u sunčanoj Makarskoj, na svoj start su čekala naša tri mušketira, Goran, Kristijan i Davor, na stazi zvanoj SEA DUT, 54 kilometra dugačkoj, srednjoj po dužini dionici Dalmatia Ultra Traila, koji se po četvrti puta održavao u tom prekrasnom dijelu lijepe nam naše. ‘Ajmo prvo o kraćoj dionici.

Draženova četvorka

Kao i prethodnih godina, oko Draženovog rođendana, Šibenik je bio domaćin najboljim hrvatskim dugoprugašima i mnogobrojnim trkačima koji su došli pokloniti se našem Mozartu i otrčati svoju dionicu neposredno uz more, uživajući u predivnom šibenskom ambijentu. Sve utrke su startale na rivi, ispred Trga Pavla Šubića, počevši sa dječjim utrkama. Nakon toga se održalo prvenstvo Hrvatske za kadete na 3 kilometra, zatim oni željni trčanja u dva kruga kako bi skupili 10 kilometara šibenskim ulicama i kalama. I naposljetku, završna utrka Draženova četvorka, na 4 kilometra, u skladu s draženovim brojem na dresu, koji je nosio. U ovoj memorijalnoj utrci okušao se i naš novopečeni maratonac, Miroslav Žingor, koji voli otići na takve utrke i iznenaditi i sebe i konkurenciju rezultatima u Top 10, kao i prošle godine u Zadru i Osijeku. Nije niti ovoga puta propustio napraviti iznenađenje i plasirao se na odlično 8. mjesto sa rezultatom 16:00, u konkurenciji 152 trkača iz zemlje i inozemstva.

Evo što je Miro izjavio nakon utrke:

“Šibenik, utrka na 4km povodom rođendana legendarnog Dražena Petrovića! Na kraju 8.mjesto u vremenu 16:00.
Ali krenimo redom. Znam da je prošlo samo 6 dana od istrčanog maratona, da nisam 100% odmoran i spreman, ali imam veliku želju istrčati utrku u čast svog velikog sportskog idola. I tako, u 7 ujutro sjedam u auto, i krećem u Šibenik 😁. Cilj je bio pokušati istrčati najbolje što mogu u ovom trenutku, nadao sam se da bi to možda moglo biti dovoljno za prva tri mjesta, ali konkurencija je danas bila dosta jaka, postignuta su puno bolja vremena nego prošle godine, tako da moram biti zadovoljan i sa 8.mjestom. Pozdrav svima iz Šibenika!”

Svakako čestitke za odličnu borbu i izvrsno vrijeme na brzoj utrci.

Dalmatia Ultra Trail

Rekli smo, samo sat i pol vožnje automobilom uzduž naše lijepe obale, nalazi se prelijepi Omiš u kojem je bio cilj sve tri različite dionice koje su bile na raspolaganju 4. DUT-a. Mountain DUT, sa startom još u petak u 22:00, iz Solina, 118 kilometara duga dionica sa 5160 metara uspona! Respekt! Spomenimo da je treće mjesto u jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojila Petra Kulić Domitrović, prešavši sve to za 19:56:10! Petru možete vidjeti na naslovnoj fotografiji sa našim morskim trail kraljevima i jednim gigantom traila Domagojem Kreberom, te brzancem Nenadom Ostojićem. Druga dionica u ponudi je bila, za nas zanimljiva SEA DUT, 54 kilometra uz more, po brdima i planinama, sa 2470 metara uspona. Osim naše trojice junaka, završilo je još 205 natjecatelja, dakle ukupno 208, od 267 koji su pokupili svoje startne brojeve. Startali su iz Makarske, a cilj je bio u Omišu. Prije nego riječi prepustim našoj trojki, spomenut ću da je bila na raspolaganju i kratka Ethno DUT, dionica sa 18 kilometara i 820 metara uspona, od Dugog Rata do Omiša.

vladari morskog traila

Dakle, kao što će poslije i Goran naglasiti, ne pamtim kada smo u ovako jakoj konkurenciji imali tri muška predstavnika u prvih deset.

  • 2. Goran Lesjak, 6:51:27, 1. u kategoriji VM1,
  • 6. Kristijan Dolenac, 7:27:30, 2. u kategoriji VM1,
  • 10. Davor Čakanić, 7:45:52, 8. senior

Evo što je o utrci rekao Goran:

Ovo je svakako jedan od najvećih vikenda za naš klub. Prvo nagrada Grada Samobora kao potvrda kvalitnog rada do sada. 

Sama trka SEEDUT 54km u sklopu Dalmacija ultra traila je prva u našoj povijesti da smo sva tri natjecatelja završili u top 10 muških natjecatelja, i to u jednoj jakoj međunarodnoj trci.

Teren kojim prolazi trka je prekrasan, ali  brutalno težak, strmi i tehnički usponi i silasci. Malo hlada, a vrijeme je bilo izuzetno vruće.

Krenuo sam opušteno, ali dovoljno jako da sam više od pola trke bio vodeći. Nekoliko krivih skretanja odnijeli su nešto vremena i snage. Poslije tih nekoliko grešaka u kombinaciji ljetne vrućine i kamenog terena bilo je važno ne napraviti nove greške u čemu sam i uspio. Na kraju ukupno treći, drugi u muškoj konkurenciji više sam nego zadovoljan. Prije trke sam se nadao ući među prvih 10 trkača, tako da je postolje bilo pravo iznenađenje i čini me jako sretnim. Uspjeh je tim veći jer sam u ozbiljnom treningu tek tri mjeseca, a ultru nisam završio od 2016-te godine.

Goran kao drugi na postolju

Kristijan:

Najljepša, a ujedno i jedna od najtežih utrka. U kombinaciji sunce, more i kamen – doslovce izvlače sve iz tebe. Na 20. km pad na siparu, iščašenje prsta na ruci, ali brzom reakcijom i vraćanje istog na mjesto! Do 47. km sve još koliko-toliko funkcionira, ali zadnjih osam koncentracija i snaga popuštaju. Usprkos svemu, jako sretan i zadovoljan ostvarenim rezultatom.

Davor:

Ovo je trebala biti godina kad ću, nakon prošlogodišnjeg obračuna, izravnati račune s Dalmacijom. U najmanju ruku, ove godine, smo remizirali. U ukupnom poredku 14., 10. muškarac, 8. u starosnoj kategoriji. Ali u stvarnosti puno “gore”. Tvrdi teren, kamenje koje pleše pod nogama, vrućina koja troši tijelo, zmije po stazi…i predivni pogledi. Sljedeće godine volontiranje i praćenje utrke iz mora! Svaka čast našim dečkima koji su rasturili, ali i svima koji su na svoj način pro(e)živjeli ovu stazu!

Nema potrebe na ovo ništa više dodati, jer dečki su sve lijepo opisali, a svojim rezultatima pokazali kako se kvalitetno treniralo cijelo ljeto i sada se ubiru plodovi rada, pred lagano zatišje i početak zimske baze, koju počinjemo graditi sa našom 7. Samoborskom zimskom trail ligom, koja počinje već za četiri tjedna, u subotu 16.11.2019. na Poljanicama, a o čemu možete sve pročitati na gornjem linku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.