Flash u Karlovcu i sunčani Samobor Trail

Za nama je još jedan vikend bogat trkačkim zbivanjima u svoj svojoj raznovrsnosti. U Karlovcu se po sedmi puta zbivao poznati noćni cener, koji je i nama bio uzor kada smo vraćali Noćnu utrku grada Samobora na ulice grada, po formatu svojeg odvijanja. To je bio početak vikenda – petak. Subota je nudila trail u našoj režiji, po treći puta u samoborskim bregima, dok se isti dan, sa sudjelovanjem našeg trkača dogodio odlični Mala Erpenja trek. Kome nije bilo dovoljno, u subotu je na Jarun mogao na DM žensku utrku. Dakle, za svakoga ponešto.

7. Karlovački cener

Petak je bio vruć, ali kako se večernja utrka približavala, živa u termometru se spuštala. No i dalje je bilo pravo lipanjsko toplo vrijeme. Nakon prošlogodišnjeg proloma oblaka i oluje za vrijeme utrke, ove su godine trkači malo osvježenja mogli pronaći tek u vjetru.

naša najbrža mix štafeta

Karlovački cener i ovaj je put održan kao dvije utrke. Želja direktora utrke Roberta Franjkovića je da Karlovački cener postane prva utrka u Hrvatskoj koja će nositi prestižnu IAAF Bronze Label “markicu”. Zbog toga su odvojene utrke i oni najbrži trče Elitnu. Startalo ih je 41, a među njima su se isticali afrički trkači iz Kenije i Ugande.

No, pobjedu je na kraju zasluženo odnio Marokanac Mustapha El Aziz koji je s rezultatom 28:24 min postavio novi rekord Karlovačkog cenera i istrčao najbržih 10 km na cesti u Hrvatskoj. Na drugo i treće mjesto elitne utrke plasirali su se ugandski trkači Moses Kurong (28:30 min) i Felix Chemonges (28:34 min). Zanimljivo je da je čak pet trkača istrčalo utrku ispod 30 minuta.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Kenijka Caroline Chebet (32:53 min) ispred svoje sunarodnjakinje Naumi Vaati (33:18 min) te najbrže Hrvatice na utrci Matee Parlov Koštro koja je istrčala odličnih 33:41 min.

Glavna utrka bila je rezervirana za one malo sporije, ali ostvareni su i neki odlični rezultati. 900 trkačica i trkača moglo na utrci sudjelovati u pojedinačnoj konkurenciji ili kao bio tročlane štafete. Točno u 20 sati krenuli su na tri kruga karlovačkim ulicama, na novoj zanimljivijoj stazi s manje skretanja.

(photo by 3sporta) naš Flash Budi u vodstvu

Iako na glavnoj utrci rezultat nije bio u prvom planu, spomenimo najbrže. Bili su to Kristijan SušilovićAnte Živković i Ivan Maletić u muškoj, te Breda Škedelj (SLO), Tanja Samardžić i Marina Jurjević u ženskoj konkurenciji.

Svi su nakon protrčavanja kroz cilj dobili lijepu finišersku medalju, za sve je bio organiziran jednostavan obrok, a nije nedostajalo besplatnog Karlovačkog i Heineken 0.0 piva. Prisutne je rock repertoarom zabavljao New Retro Band. Nastupilo je još nekoliko naših trkača.

Dražen, Nikolina, Mateo, Ivana, Stana i Daniela

(dio teksta preuzet sa 3sporta)

No, zanimljivije je čuti kako su to doživjeli naši akteri, u najbržoj klupskoj štafeti u sastavu Petra Crnković, Franjo Budi i Miroslav Žingor.

Kaže naš Flash: “Ono kad dolaziš zadnju minutu prije starta cenera (i štafeta na 10km) od osamsto trkača, a već svi čekaju ko napete puške na startu, a pošto si došao iz smjera prema kojem kreće trka staneš se ko heroj u prvi red, čekaš start i na pucanj starta moraš brzo krenut da te ova brza ekipa ispred kojoj si se nasral ne psuje, ti pojuriš ko sivonja i skuziš da prvih 100 metara vodiš i tak ni kriv ni dužan završiš na slici portala 3sporta🙈🙈😂
Iako je moje vodstvo kratko trajalo😂, na kraju smo Petrica, Mirek i ja osvojili 2. mjesto u mix štafeti💪
” Skroman kao i uvijek!

A naša, pomalo već zvijezda sa dva postolja u dva vikenda, Mr PB veli ovako: “Karlovac štafeta 10 km (3x3333m) drugo mjesto u kategoriji 2 trkača+1 trkačica! Na slikama dolje je naravno sastav koji je ovo istrčao, Franjo Budi, Petra Crnković i Miroslav Žingor i to točno ovim redosljedom😉. A kako je uopće došlo do toga da idemo probati ovu štafetu? Budući da stalno naglašavam kako je za dobar rezultat u trčanju važan i dobar tim s kojim se trenira, došao sam na ideju da okupim mješovitu ekipu (2 trkača+1 trkačica) iz svog kluba, pa da odemo u Karlovac na najpoznatiji i najbrži cener u Hrvatskoj i pokušamo ostvariti neki dobar plasman. Pod dobar plasman mislim na neko od prva tri mjesta 😁. Franjo odmah pristaje, a za žensku članicu smo prvo imali u planu našu sjajnu Nolu Jandrečić, najbržu trkačicu u grupi. Međutim, ona je već imala zakazane druge obaveze za ovaj vikend. Ali naravno, imamo mi u klubu još dobrih i brzih trkačica, pa na Nolino mjesto spremno uskače Petra Crnković za koju sam bio siguran da može super istrčati svoju dionicu, a ona u potpunosti opravdava moja očekivanja! 👏👏 Moram spomenuti da ju je mučila i neka prehlada zadnjih par dana, tako da… Petra, svaka ti čast, sjajno si to istrčala 😊
A Franjo, šta reć za njega, odličan iskusan trkač, i super prijatelj, uopće nije ljubomoran što više nije najbrži u grupi😁😜. Baš naprotiv, uvijek je spreman pomoći nekim korisnim savjetom, ipak je čovjek skupio već podosta utrka😊. Uglavnom, trčao je prvu izmjenu, bez ikakvih kalkulacija odmah krenuo jako, i u super tempu 3min 55sek po km istrčao svoj dio💪👏👏👏. Zadnju izmjenu trči moja malenkost, dajem sve od sebe, svoj dio trčim za 12min i 5 sek, ukupno vrijeme nam je bilo 41min i 2sek, dovoljno za drugo mjesto i još jedan pehar koji nosimo u Samobor! Petra i Franjo, bilo mi je zadovoljstvo trčati s vama 😁
Uglavnom, još jedna lijepa utrka, a za slijedeću godinu najavljujem pobjedu! 😁😜

3. Samobor Trail

Po treći puta u našoj režiji, organizirali smo trail utrku po samoborskim bregima sa startom i ciljem na Poljanicama, gdje se osjećamo kao kod kuće. Nudili smo tri različite staze sa dužinama od 8, 16 i 31 kilometar i pripadajućim usponima od 400, 800 i 1600 metara prikladnih imena: rekreativna, te natjecateljske u sklopu KontinenTrail lige, kao 5. kolo iste, kratka i duga.

start kratke utrke na 16 km

Interes trkača za našu utrku bio je odličan i očekivan, s obzirom da uvijek damo svoj maksimum u organizaciju događaja, a ovaj je bio samo 14 dana nakon naše noćne utrke. Uspjeli smo privući 281 sudionika željnog nadmetanja, druženja prije i nakon utrke, odlične atmosfere lovačkog doma i uživanja u pravom ljetnom danu na gotovo 30 C.

briefing prije svakog starta – ovaj prije duge…

Po stazama, to je izgledalo ovako i najbolji su bili sljedeći:

Rekreativna staza

Na rekreativnoj stazi nastupilo je ukupno 70 natjecatelja, 33 muškarca i 36 žena su završili utrku. Bilo je potrebno savladati nešto više od 8 kilometara sa oko 400 metara uspona i nizbrdica. U konkurenciji 36 dama najbrža je bila naša Petra Crnković sa 1:00:19, dok su je pratile druga Sandra Kuzmić i treća Valentina Kruk iz Adidas Runners Zagreb.

Valentina, Sandra i Petrica

Kod muškaraca se među 33 koja su došla do cilja, jer je jedan odustao, najbrže hlada i dobre točene pive domogao Robert Starčević iz AK Zaprešić za odličnih 49:47. Slijedili su ga Patrik Prišlin i Srđan Obradović iz Canicross Croatia.

s desna Robert, Patrik i simpatična djevojka umjesto Srđana

Sve rezultate sa rekreativne staze možete vidjeti ovdje.

Kratka staza

Samo imenom kratka, no vrlo zahtjevna staza u stvari bazirana na trasi naše duge staze Samoborske zimske trail lige, u njenom obrnutom smjeru, sa još ponekom izmjenom koja je još naglasila atraktivnost iste. Trebalo je savladati između 15 i 16 kilometara sa oko 800 metara uspona i silazaka. Vrlo zahtjevno za toplinske uvjete kakvi su jučer vladali i u našem gorju, bez iznimke. Nastupilo je ukupno 153 natjecatelja, dok je trku završilo tri manje, dakle 150. 63 dame i 87 muškaraca. S obzirom da je ova dionica natjecateljskog karaktera i boduje se za našu ligu, imali smo i proglašenja po kategorijama. Seniori, seniorke, M35, Ž35 i M45+, kao i Ž45+. Krenimo redom.

Kod žena u kategoriji ŽS, starosti 34 godine i mlađe, najbrža je bila Marta Grubić iz AK Dubrovnik sa 1:47:20, dok su je slijedile Lucija Kopić iz ekipe WTF te Jelena Slijepčević iz Canicross Croatia/OK Vihor.

Slijedila je kategorija Ž35, gdje su svrstane dame starosti od 35-44 godine. To su, kažu, i najzrelije trkačke godine. I ukupna pobjednica dolazi baš iz te kategorije, a to je Helena Gleđa, AK Dubrovnik, sa odličnih 1:41:37. Gotovo 14 minuta iza nje je stigla druga Željka Gašparić, AK Zabok, dok je treća bila Suzana Dinjar, iz AK Zaprešić.

Suzana i Željka, Helena je odjurila u liku za obvezama

Na kraju, prije podjele trofeja i nagrada za najbrže na utrci, djelila su se odličja za kategoriju Ž45+, za žene starije od 45 godina. Tu je izdominirala odlična orjentacistica Eva Ocvirk, sa 1:45:19. Slijedile su druga Višnja Kovačić i treća Elza Božić iz AK Sljeme.

Eva, Višnja i Elza

Ukupne pobjednice jučerašnje jurnjave na sve samo ne laganoj i kratkoj stazi, bile su, kao pobjednica Helena Gleđa, AK Dubrovnik, druga je bila Eva Ocvirk, dok je ukupno treća bila Marta Grubić, AK Dubrovnik.

Eva, Ines Bašić (umjesto Helene) i Marta

Kod muškaraca su se medalje djelile za iste starosne kategorije i stanje je bilo sljedeće: u kategoriji muškaraca mlađih od 34 godine, MS, najbrži je bio Ante Živković, SAK FIT Zaprešić, sa fantastičnih 1:22:08. Drugi u najmlađoj kategoriji bio je Saša Horvat, AK Međimurje, dok je broncu ulovio Zoran Križanić, AK Varaždin.

Zoran i Saša, sa simpatičnom Ines koja je uzela sve trofeje AK Dubrovnik

Kategorija M35 donjela nam je sljedeće slavodobitnike. Pobjedio je Dražen Dinjar, AK Zaprešić sa 1:23:24, drugi je bio Tomislav Filipčić, AK Zaprešić, dok je treće mjesto zauzeo naš Dubravko Paver, KCIPT Samobor.

Dubravko, Dražen i Tomislav

Najiskusniju kategoriju predstavljali su redom, pobjednik Damir Sablić sa 1:43:01, zatim kao drugi Silvio Car, RaN 047, i kao treći Bruno Stanić, AK Zaprešić.

presretni Silvio, Damir i Bruno

Ukupnu pobjedu na kratkoj stazi među muškarcima odnio je opet odlični Ante Živković, koji je odjurio u Liku, na organizaciju i označavanje danas održanog Tesla Traila. Drugi ukupno je bio Dražen Dinjar, dok je treći Saša Horvat.

Dražen i Saša, sa jučer dežurnom Ines, koja je došla na red kasnije za stvarno

Duga staza

Duga i vrlo zahtjevna staza bazirana u prvom dijelu na trasi naše duge staze Samoborske zimske trail lige, u njenom obrnutom smjeru, sa još ponekom izmjenom, gdje je do povratka na Poljanice prvi puta, trebalo savladati 16 kilometara sa oko 800 metara uspona i silazaka. Nakon toga je trebalo odraditi Plešivicu sa obje strane i prikupiti još 15 kilometara prije povratka natrag na Poljanice. To je bilo vrlo zahtjevnih 31 kilometar sa oko 1600 ili više metara uspona i silazaka. Nastupilo je ukupno 58 natjecatelja, dok je trku završilo 11 manje, dakle 47. Svega deset dama i 37 muškaraca. Bodovanje za našu ligu je bilo po istom principu te smo imali proglašenja po kategorijama.

Kod žena u kategoriji ŽS, starosti 34 godine i mlađe, najbrža je bila Ines Bašić iz AK Dubrovnik sa 3:50:16, slijedile su Dorotea Kutleša iz AK Maksimir te Tamara Bastaić.

Tamara, Dorotea i Ines (ovaj puta stvarno)

Slijedila je kategorija Ž35, gdje su svrstane dame starosti od 35-44 godine. Danijela Horvat, AK Sljeme sa 4:58:47, pobjedila je u ovoj kategoriji. Druga je bila Martina Pattiera, Adidas Runners Zagreb, dok je treća bila Elvira Stanić Grgurević.

Elvira, Martina i Danijela

Prije podjele trofeja i nagrada za najbrže na dugoj utrci, djelila su se odličja za kategoriju Ž45+, za žene starije od 45 godina. Tu je pobjedila ukupno vodeća u poretku lige na dugoj stazi, odlična Ivančica Jež, AK Zabok, sa 4:06:16. Slijedile su druga Iva Venne, KCIPT Samobor i treća Gabi Gabelica, ZTŠ.

Gabi, Ivančica i Iva

Ukupne pobjednice jučerašnje jurnjave po pakleno vrućoj i dugoj stazi, bile su, kao pobjednica Ines Bašić, AK Dubrovnik, druga je bila Ivančica Jež, dok je ukupno treća bila Dorotea Kutleša, AK Maksimir.

Dorotea, Ivančica i Ines (opet zasluženo)

Kod muškaraca su se medalje djelile za iste starosne kategorije i stanje je bilo sljedeće: u kategoriji muškaraca mlađih od 34 godine, MS, najbrži je bio Mario Pavlaković, WTF, sa 3:50:19. Drugi u najmlađoj kategoriji bio je Matej Janjić, WTF, dok je broncu uzeo Luka Bakarić, SD Vrhovec, koji će biti domaćini 7. kola sredinom srpnja.

MS duga

Kategorija M35 donjela nam je sljedeće dobitnike medalja koje je za nas izradila kompanija LaserPlexx. Pobjedio je Marko Gorički, AK Zabok, sa 3:07:17, drugi je bio Goran Poznanović, AK Plitvice. Treće mjesto zauzeo je Željko Kliček iz AK Zabok.

Goran, Marko i Željko

Najiskusniju kategoriju predstavljali su redom, prvi Alen Štefanić, AK Maksimir sa 3:36:43, zatim kao drugi Jože Župan, Vzajemna klub, SLO, i kao treći Davor Poljanec, AK Sljeme.

Jože, Alen i Davor

Ukupnu pobjedu na teškoj i dugoj stazi među muškarcima odnio je odlični Marko Gorički, AK Zabok. Drugi ukupno je bio Alen Štefanić, AK Maksimir, dok je treći Goran Poznanović, AK Plitvice.

ukupni pobjednici na dugoj: Goran, Marko i Alen

Ekipni pobjednici

S obzirom da se u KontineTrail ligi boduje i ekipni poredak, zbrajaju se rezultati po tri najbolje dame i tri najbolja muškarca u svakom kolu, od ukupno 11 članova ekipe koliko ih može biti izlistano u pojedinoj ekipi. Stoga smo mi djelili po 11 medalja svakoj ekipi, ali i po demižon vina Šember vina, te kutiju prefine greblice Pekarnica Nikl. Također, nakon ulaska u cilj sve natjecatelje je čekala okrjepa vodom Cetina, prava izvorska. A u našim startnim paketima i nagradama našli su se i proizvodi Rakija Perković, Dogma čarapa i Natural Wealtha. Energiju nam je vraćao Hell. Sve zajedno je bilo pod pokroviteljstvom našeg Kluba i uz svesrdnu pomoć Grada Samobora i TZ Samobor.

Jučer su najbolji bili članovi tima The Running Sloths, drugi su bili SAK FIT Zaprešić, dok su treći bili AK Zaprešić rezervna klupa.

sve ekipe zajedno

Još jedno veliko HVALA svima što ste došli i našim volonterima bez kojih se ovakvi eventi ne bi mogli realizirati.

Sve rezultate možete naći na stotinki. A preko 2000 fotografija se već nalazi na Facebook stranici našeg Samobor Traila. Vidimo se dogodine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.