100 milja Istre

IMG_6390

zagrijavanje za prvi službeni trening ŠTS

Jučer je održan prvi službeni trening 5. generacije Škole trčanja Samobor, iako je još mnogo polaznika bilo na produženom vikendu povodom Uskrsa. Trening su vodili Nola i Davor, dok se okupilo i petnaestak članova Kluba koji su također imali svoj redoviti trening, nakon, za mnoge od njih, napornih i dugih treninga proteklog vikenda. Priprema se štošta, trčalo se proteklih vikenda prve proljetne polumaratone, trčala se super zahtjevna 1M preko Medvednice, no ono što slijedi je zacijelo najpoznatija trail utrka u Hrvata, a i šire.

IMG_6392

 Matijina ekipica prije tempo treninga

Dakle, od 6. do 8. travnja sa ciljem u Umagu, no sa rutama po cijeloj Istri, skupit će se najbolji trail trkači iz 52 zemlje svijeta i okušati se na 6. izdanju 100 milja Istre, utrci koja je dio elitnog svjetskog natjecanja u trailu – Ultra-Trail World Tour, koje se sastoji od 21 utrke.

UTWT-Presentation

Brojni ljubitelji sporta i aktivnog odmora pronaći će dovoljno razloga za dolazak u sjeverozapadnu Istru već tijekom zimskih mjeseci, no s prvim danima proljeća bujaju i raznovrsne aktivnosti pa razloga za posjet ovoj istarskoj destinaciji imaju baš svi – i rekreativci i ljubitelji ekstremnih sportova. A da je tome tako, potvrdit će i Umag koji će u od 6. do 8. travnja ugostitiultra trail utrku na 100 milja i simpatičnu dječju utrku dužine svega 1 milju namijenjenu djeci.

Organizator je Sport box, koji Vas s velikim zadovoljstvom poziva na šesto izdanje ultra trail utrke “100 milja Istre”, u sklopu svjetskog kupa Ultra-trail World Tour. Utrka je kvalifikacijska za neslužbeno svjetsko trail prvenstvo, Ultra Trail du Mont Blanc.

Na petom izdanju utrke je nastupilo 979 natjecatelja iz 41 države.Na ovogodišnjem izdanju prijave je uplatilo 1655 natjecatelja iz 52 zemlje.

Najduža utrka, koja započinje u Labinu, a završava u Umagu, duga je, prema podacima sa službene stranice utrke  168 kilometara sa 6539 m uspona i 6818 m silaska, što je ekvivalent peterostrukom usponu na vrh Učke s razine mora. Polazi od Labina preko Vojaka sve do Buzeta, pa skreće u unutrašnjost kako bi prošla kroz istarske dragulje poput Huma, Draguća, Zamaska i Motovuna. Zatim nastavlja kroz Oprtalj, kako bi na putu u Umag, prošla kroz prekrasno Završje, Grožnjan i Buje. Vremenski limit za prelazak staze iznosi 48 sati.

Na toj najdužoj i najzahtjevnijoj dionici će nastupiti jedan naš član Domagoj Kreber i želimo mu mnogo sreće, strpljenja, snage, izdržljivosti i volje, no prije svega zdravlja! Start utrke je u petak, 6. travnja u 17:00 sati iz Labina.

redKCIPT1

red100milja

Druga,kraća utrka, od Lovrana prolazi Vojakom pa se preko Buzeta u Oprtlju spaja na stazu najduže utrke, sve do Umaga. Dužina iznosi 109,7 kilometara te ima ukupnu pozitivnu visinsku razliku od 4394 m, što odgovara trostrukom usponu na vrh Učke. Vremenski limit za prelazak staze iznosi 33 sata.

Na ovoj, ništa manje zahtjevnoj dionici, s obzirom na start u ponoć sa petka na subotu (6/7.4.), nastupit će dva naša člana: Marko Celižić i Tomislav Barkić, kojima također želimo da ispune svoje zadane ciljeve, no istovremeno sačuvaju zdravlje.

blueKCIPT2

blue110km

Treća utrka duga je 66,7 kilometara sa startom u Buzetu. Oni trebaju savladati 2441 metar uspona i 2501 metar silaska unutar vremenskog limita za prelazak staze koji iznosi 16 sati.

Ovdje imamo nešto više naših članova, koji će što prvi, što drugi puta krenuti putem ove nimalo bezazlene dionice. To su: Erwin Katarinčić, Ivan Posinjak Ivsha, Dejan Popek, Dražen Šunjić, Krešimir Mandić i Vedran Šer. Sigurni smo da će ovi iskusni trkači ovu dionicu savladati bez većih teškoća. Sretno momci!

greenKCIPT6

green67km

Najkraća je utrka na 40,8 km, sa 1129 metara uspona, koja će startati u prekrasnom Motovunu i završiti u Umagu. Na toj smo dionici najbrojniji, a ujedno i imamo člana koji se prošle godine našao na postolju! Također ovdje imamo i dame, pa krenimo tim redom: Mirjana Grgečić, Dina Vrkić, Martina Krtić, Aleksandra Galetić, Antonija Kalšan, Ivana Lojo i Maja Milek. Sve su one vrijedno odradile zimsku bazu na našoj Samoborskoj zimskoj trail ligi i mnogim treninzima nakon toga, tako da ne sumnjamo u uspješan završetak ovog lijepog traila. Njima će se pridružiti i tri mušketira: prije svega Matija Razum, Goran Marinov te Aleksandar Mixich. Matija ima najbolji ITRA performance index od svih naših članova te od njega i očekujemo najviše!

yellowKCIPT10

yellow41km

Inače, prijenos uživo, preko Interneta možete pratiti cijelo vrijeme na linku live tv.

Rezultate možete pratiti na stranicama službenih mjeritelja iz stotinke, kao i na stranicama utrke po pojedinim dionicama.

Valja napomenuti da će utrku podržati veliki broj volontera iz našega Kluba, koji će pomagati organizatorima na svim kontrolnim točkama tijekom tri dana zbivanja, kao i u cilju, vođeni sigurnom rukom direktora utrke Alena Paliske.

Sretno svima!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.