Sve za razvoj sporta

Jučer je Skupštinu održao Samoborski športski savez na kojoj je po prvi put sudjelovao i naš predstavnik, član Upravnog odbora Željko Oreški. Bilo je tu još nekih KCIPT-ovaca, ovaj put u drugim ulogama (Franjao Budi). Skupštinari Samoborskog športskog saveza okupili su se sinoć u predvorju Sportske dvorane Samobor, prvi put nakon izborne skupštine, održane u studenom prošle godine i jednoglasno prihvatili izvješće o radu Saveza u 2017. te usvojili program javnih potreba u samoborskom sportu u ovoj godini. Potvrdili su i odluku Izvršnog odbora Saveza o ponovnom izboru Marijane Radek na mjesto tajnice Saveza za sljedeće četiri godine.

6-1024-x-768-3

O lanjskom radu Saveza govorio je njegov predsjednik Miro Kelečić ponovivši da Savez ima tri osnovna programska cilja. To su ulaganje u razvoj mladih sportaša, unapređenje postojeće sportske kvalitete i uključivanje u sport što većeg broja građana, a posebice djece i mladih. -Zbog novog načina izrade programa, putem javnih poziva i natječaja, te financiranja sporta, formalno smo morali osnovat više komisija, sastavljenih uglavnom od članova Izvršnog odbora Saveza, koje su pregledavale natječajnu dokumentaciju i predlagale odluke o dodjeli sredstava sportskim udrugama temeljem njihovih prijava – rekao je Kelečić i dodao da svi koji u tome sudjeluju za taj rad ne primaju nikakvu naknadu, pa se i ta sredstva usmjeravaju u razvoj sporta.

2-1024-x-768-24

Pravo na sportsku stipendiju u prošloj godini ostvarili su samoborski sportaši kategorizirani prema Pravilniku Hrvatskog olimpijskog odbora. To su Ana Lenard, Pavao Jozić i Mario Vavro u prvoj kategoriji te Filip Turk, Matija Razum, Katarina Lucija Vuković, Helena Vuković, Maja Lenard i Pia Ocvirk u trećoj kategoriji. Kelečić je pobrojao i 20-ak najznačajnijih samoborskih sportskih rezultata iz prošle godine, naglasio da je funkcioniranje Saveza u potpunosti usklađeno sa zakonskom regulativom i da su se posebno pratile udruge koje svoj pravni status nisu regulirale u skladu sa zakonom, pa su morale biti isključene iz članstva Samoborskog športskog saveza. Od sportskih priredbi u organizaciji Saveza, njegov je predsjednik posebno izdvojio proslavu olimpizma pod nazivom Hrvatski olimpijski dan u kojoj je sudjelovalo oko 1300 djece iz samoborskih osnovnih škola i dječjih vrtića, a 22 udruge su za njih priredile sportske prezentacije te Europski tjedan sporta kojim se poticalo sve građane na sportsko-rekreacijsku aktivnost ne samo tog tjedna već i cijele godine. Miro Kelečić je govorio i o značaju školskog sporta te posebno naglasio uspjeh Školskog športskog društva Bogumilac, koje je proglašeno najboljim u Hrvatskoj, ali i vrijedan rad Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom koji potiče sve one s nekim hendikepom da se, u skladu s mogućnostima, sportski aktiviraju.

5-1024-x-768-8

-Sav taj program financijski je popraćen s 5 milijuna i 800 tisuća kuna – rekla je tajnica Saveza Marijana Radek istaknuvši da su gotovo svi programi realizirani u 100-postotnom iznosu, a klubovi redovito mjesečno i na vrijeme primali proračunska sredstva za svoj rad. Ove su godine ta sredstva povećana za oko 400 tisuća kuna od čega se daleko najviše, oko 4 milijuna kuna, izdvaja za treninge i natjecanja sportaša.

Skupština je prihvatila zahtjeve Judo kluba Okami i Društva za športsku rekreaciju Out fit za prijem u članstvo Saveza, a rasprava na kraju sjednice ukazala je i na neke od problema koji muče samoborske sportaše. Tako je Mladen Vlahović iz Nogometnog kluba Zrinski rekao kako nogometni klubovi na području grada imaju jedne od najlošijih uvjeta za rad u Hrvatskoj, pa zbog toga dijelom pada i interes djece za bavljenje nogometom, iako i dalje trećinu aktivnih registriranih sportaša u gradu čine baš nogometaši. Apelirao je na čelnike Saveza i Grada, da pronađu način da se, nakon što su u posljednjih 12 godina izgrađene 4 sportske dvorane u gradu, čime su dvoranski sportovi znatno popravili svoj standard, nešto učini i za nogomet i uredi bar jedan, ako ne i koji teren više s umjetnom travom što se danas podrazumijeva kao normalno i što bi promijenilo sliku sadašnjeg stanja u nogometu. -Zimi ne možemo doći do dvoranskog prostora za treniranje – naglasio je Vlahović i naveo primjer ovih zadnjih zimskih dana kada su se odgađale prvenstvene utakmice ili tražili tereni s umjetnom travom po drugim sredinama. Poželio je i da nogometni klubovi s područja grada postignu dogovor o razmjeni igrača kao nekad, da ne bude favoriziranja jednih na uštrb drugih te da se nađe zajednički jezik svih te tako u cjelini riješe sva nogometna pitanja.

3-1024-x-768-19

Boris Makarun je primijetio da neke druge sredine u našoj županiji, sa slabijim proračunima, izdvajaju više za svoje nogometaše stvarajući klubovima bolje uvjete za rad, pa su oni samim time i stabilniji, s manje problema u sustavu natjecanja.

DSC08932-1024-x-768

Resorni gradski pročelnik Juro Horvat rekao je da su u Samoboru izdvajanja za sport po stanovniku daleko veća nego drugdje, pohvalio je rad Judo kluba Profectus Samobor koji je lani odskočio sa svojim rezultatima, istaknuo kako su se nekad osobe s invaliditetom oslobađale nastave tjelesne i zdravstvene kulture, a danas su aktivni sportaši te naglasio da će hvalevrijednu inicijativu Mladena Vlahovića prenijeti kolegiju gradonačelnika jer Samobor, smatra Horvat, mora imati kvalitetan teren s umjetnom travom zadnje generacije. Uz to, izdvojio je Horvat, od sportskih ulaganja Grad ima u vidu obnovu atletske staze, izgradnju bazena, nove dvodjelne sportske dvorane u Bregani i drugo, ali je svim sportskim djelatnicima po klubovima preporučio da se ne oslanjaju isključivo na Grad i gradska sredstva, već da prate i brojne druge natječaje, županijske, državne, europske i raznih društava i fondacija. Zaključio je da se u zapadnim demokracijama tek oko 25 posto sredstava za ovakve sportske namjene izdvaja iz lokalnih proračuna dok preostali dio klubovi namiču sami iz drugih izvora.

Preuzeto sa Radio Samobora.

ediprofil EDI KIRSCHENHEUTER

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.