4 KCIPT-ovke obišle Camino Krk

U tjednu od 10. do 15. svibnja 2021. naše su se četiri hrabre članice Nikolina Gavrovski Majsec, Ana Vlah, Stana Kurtov i Renata Kenda odvažile uhvatiti u koštac s hodočasničkom rutom Camino na Krku. U nastavku možete pročitati njihov osvrt na taj poduhvat.

Camino Krk je hodočasnika ruta koja spaja crkve i hodočasnička mjesta otoka Krka, a koja kreće iz krčke katedrale i završava u crkvici svetog Jakova u Korniću. Predviđena duljina je 150 km, a podijeljena je na 7 dana hodanja.

Ruta je napravljena po uzoru na slavne Camino hodočasničke rute (frances, portugese, primitivo…), kojima je svima cilj katedrala Sv. Jakova u Santiago de Compostela (eto i poveznice s Kornićem😄). Osim rekreativne, odnosno sportske svrhe (osim pješačenjem, rutu je moguće i pretrčati – što su 3 Samoborke učinile prošle godine – ili se njome provesti biciklom), cilj ovakvih ruta i projekata je i turistički.

Nas 4 KCIPT-ovke predviđenu rutu (7 dana) iz praktičnih razloga svele smo na svega 5, što je tražilo određene prilagodbe na terenu, no ukupno prijeđenih 144 km (što su na kraju rekli naši pametni satovi) govori da baš i nismo puno ušparale😄. Poput originalnih hodočasnika, sve stvari nosimo sa sobom, odnosno na leđima, pa je tu i kontinuirano opterećenje od nekakvih 8 kg.

Prvi dan sa krčkog Kamplina, preko Beverly Hills unutrašnjosti (Linardići, Milohnići), umjesto do Brzaca, produljujemo do Porata, ukupno laganih 32 km.

Drugi dan ruta kreće preko rivijere (Malinska, Njivice), a onda se pretvara u industrijsku (Janaf i sve ostalo). U lokalpatriotskom duhu, nakon 31 km hodanja, Samoborke spavaju u samoborskom kampu u kućici koju je izgradila samoborska tvrtka😉 (ok, ne piju bermet nego žlahtinu, koja postaje comfort drink Camina 😅).

Treći dan pravi je izazov. Cilj nam je Vrbnik, ali preko neke naše vlastite rute pa slijedi borba s kartama, terenom, blatom, a bome i žuljevima. Prekrasni Vrbnik, šurlice i žlahtina (ponovo!) dostojna su utjeha na kraju dana.

Zadnja 2 dana vraćamo se potpuno “u kartu”. Vrbnik – Baška i Baška – Kornić dobro su poznate planinarske rute na kojima nema gotovo ničega osim kamena, ovaca, prekrasnih pogleda, a u našem slučaju i kiše i vjetra koji su nas nemilosrdno šibali na Mjesečevom platou, Obzovi i Velom vrhu. Noge su umorne nakon više od 100 km, ruksaci su teški, broj žuljeva dvoznamenkasti, no stari trail doping trikovi poput gelova i energetskih čokoladica olakšavaju situaciju.

Povratak u civilizaciju je sladak pa će nam grijani bazen i švedski stol doručka u hotelu Malin ostati u pamćenju kao jedni od vrhunaca našeg Camina😂.

Camino Krk je prekrasno iskustvo koje pruža potpuno drugačiji, potpuniji i iskreniji doživljaj otoka. Nikako ga ne treba shvatiti olako i dobra priprema u vidu adekvatne opreme, cipela, online karata i rezerviranog smještaja je nužna.

Ljudima koji stoje iza ove priče svaka čast❤️, ruta je izvrsno osmišljena i markirana i daje jednu zaokruženu i smislenu cjelinu. Na nama koji smo je prošli je da širimo priču dalje.

Buen Camino😇

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.