Raditi se mora, može li bez stresa i umora?

Na samom početku nove radne godine, Bunker je 23. siječnja organizirao predavanje o negativnim učincima stresa i umora na naš organizam te kako se protiv njih boriti, što je izazvalo velik interes naših sugrađana. 

Predavač Željko Oreški predavanje je nazvao  Raditi se mora, može li bez stresa i umora?, a on sam bavi se jednim od najstresnijih zanimanja, kontrolom zračne plovidbe, s velikim iskustvom rada sa studentima. U 2017. postao je Specijalist za ljudske čimbenike pri Europskoj asocijaciji za zrakoplovnu psihologiju, a upravo o ovim temama drži predavanja na međunarodnoj razini. 

Predavanje je započeo s pojašnjenjem pojma ljudskih faktora te se osvrnuo na „Dirty Dozen“, odnosno 12 najčešćih ljudskih pogrešaka u radu koje mogu dovesti do nesreća ili incidenata.


Loša komunikacija ili nedostatak iste u samom je vrhu faktora koji su kritični, slijede osjećaj pretjeranog samozadovoljstva koji nas onemogućava da priznamo pogrešku, nedostatak znanja, nedovoljna posvećenost, odnosno česte distrakcije, nedostatak timskog rada i suradnje, umor, nedostatak resursa, pritisak, nedostatak samopouzdanja, stres, nedostatak svjesnosti i norme. 

Stres i umor neposredno su povezani, a dugotrajna izloženost stresu dovodi do dugotrajnog umora, što se mora spriječiti.
Bilo je riječi i o spavanju, koliko nam je zapravo sna potrebno da bismo se odmorili i kako se pripremiti za spavanje da bi ono bilo što učinkovitije.

Na samom kraju predstavljeno je 12 savjeta kojima možemo ublažiti učinke stresa i umora, a zaključak je kako ne smijemo zaboraviti na važnost spavanja, ispravne prehrane, tjelesne aktivnosti i odmora kako bismo se što bolje pripremili za radne izazove i s njima se nosili. 

Petra Aralica za Grad Samobor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.