VST 2016

15319220_1074917105967435_5382639302452968064_n

Velika srca trkača u trećoj po redu humanitarnoj akciji “Velika srca trče” za djecu Nove budućnosti, 4. prosinca su u velikom, dosad najvećem broju, 550, pristigla na start utrke kod Samoborskog muzeja, koja je počela u 10 sati. Trčalo se prema Vugrinščaku i natrag, mjerili su se pretrčani, onome tko nije mogao i prohodani krugovi, svaki se i dodatno novčano vrednovao, a sve za one kojima je pomoć namijenjena. Prvi su na startu i ove godine bili upravo mališani iz Udruge Nova budućnost. Oni su se i najviše radovali ovoj akciji, koliko zbog darova i iznenađenja, toliko i zbog pozitivne energije i nekoliko stotina srca koja ovoga dana kucaju zbog njih.
Pod pokroviteljstvom udruge Nova budućnost održala se humanitarna trkačka manifestacija kojoj je osnovni cilj, kroz promociju trčanja u gradu Samoboru, prikupiti što više novca za pomoć njihovim štićenicima.
Ideja o takvoj vrsti pomoći potekla je od članova Kluba cestovnog i planinskog trčanja Samobor i Škole trčanja Samobor koji su preuzeli tehničku organizaciju humanitarne akcije.
Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja i Hrvatska udruga kontrolora letenja pružili su potporu doniranjem novca za količinu pretrčanih krugova, odnosno kilometara.
Njihovi članovi također su sudjelovali u utrci, jer što nas je više, bilo je više kilometara. Bilo je prisutno dvadesetak kontrolora letenja koji su i na taj način dali svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji.
Svaki od sudionika akcije „Velika srca trče“ svojim je prilogom, bez obzira na iznos, osigurao nastup u utrci, a istrčanim krugom dodatno su doprinijeti povećanju iznosa koji su donatori uplatiti na žiro-račun Udruge.
Pozvali smo sve sportaše, zaljubljenike u trčanje i sve ljude velika srca da nam se pridruže u što većem broju. Pozvali smo i sve sportske klubove, udruge i društva koji su kao ekipa željeli nastupiti u nizanju krugova.
Na startu su se dobivali brojevi i mjerne trakice i kako se tko registrirao, uz kotizaciju prema vlastitoj mogućnosti, dobio je startni broj i starterovo dopustenje da uđe u svoj prvi krug. Klub cestovnog i planinskog trčanja rješavao je u hodu sva organizacijska pitanja u suradnji sa stotinkom.hr.

Uz pojedince, građane i sportaše, te one koji i inače ne propuštaju ovakve utrke, organizirano su na start pristigli i samoborski sportski klubovi. Niti jednu dosadašnju utrku, pa tako ni ovu, nisu propustili najmlađi nogometaši Samobora i Bregane, samoborske rukometašice i drugi.
Svima onima koji nisu imali dovoljno samopouzdanja ili su ga imali previše, članovi Kluba i škole trčanja pomagali su da istrče ovaj humanitarni krug u svom idealnom ritmu.
U akciji Velika srca trče, krugovi su se nizali sve do 14 sati, svaki prolazak kroz cilj se bilježio, oni koji su trčali puna 4 sata odradili su maraton, a nije zanemariv ni broj trkača koji su istrčali i polumaratonsku dionicu, tj. 20 krugova u dužini od kilometra, od Muzeja prema Vugrinščaku, pa kroz nekadašnje Samobortransove i ZET-ove garaže, Starogradskom i Livadićevom natrag prema cilju.

Na kraju je ovogodišnja akcija srušila sve rekorde, ne samo u broju sudionika već i u prikupljenim sredstvima u iznosu od 17.232 kune. Pretrčane krugove dodatno su sponzorirali i glavni pokrovitelji, Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja i Hrvatska udruga kontrolora letenja s dodatnih 15.000 kuna kuna. Tako je štićenicima Udruge Nova budućnost ovom akcijom bilo donirano ukupno 32.232 kuna.

Iako je zaista bilo bitno sudjelovati, a ne pobijediti, ipak spomenimo kako su najviše krugova, čak 42 istrčali Neven Čorko i Davor Mataković, dok je među ženama najveći broj krugova pretrčala Paula Vrdoljak, ukupno 41. Svi rezultati dostupni su na portalu Stotinke, jednom od sponzora utrke, na www.stotinka.hr.

Svi sudionici zajedno su neslužbeno istrčali 4624 krugova, što je otprilike 4993 kilometra!!

Još ću napomenuti da ovu akciju već treću godinu zaredom organizira KCIPT Samobor uz veliku pomoć Grada Samobora, TZ Samobor, Komunalca Samobor, Muzeja grada Samobora i POU Samobor.