SZTL 2022/23 – DUGA STAZA

Preuzmi GPX!

SZTL DUGA STAZA


Duga staza ovogodišnjeg izdanja Samoborske zimske trail lige također starta i završava na istom mjestu kao rekreativna i kratka, ispred Kleti Poljanica.


Od starta počinjemo trčati nizbrdo usjekom prema Prekrižju koje se nalazi na 521 m/nm, te nastavljamo trčati lijevo, stazom prema Marićkinom mlinu. Prema Marićkinom mlinu nas vodi makadam, koji nakon nekoliko stotina metara prelazi u široku šumsku stazu.
Nakon 2 kilometra dolazimo do Marićkinog mlina koji se nalazi na 426 m/nm. Nastavljamo uz mlin sa desne strane i skrećemo desno.


Kod Belog Briga skrećemo desno, prema Kovinščici, gdje je križanje kratke i duge staze, koje će biti dobro i jasno vidljivo označeno. Oni koji su na kratkoj stazi kreću uzbrdo, dok će oni koji idu na dugu, skrenuti lijevo i nizbrdo prema starom gradu Lipovcu.


Ispod Starog grada Lipovca skrećemo oštro desno. Kada dođemo do najniže točke naše rute koja je udaljena stotinjak metara od same ceste Smerovišće (blizina Šojićeve kuće), na 380 m/nm, skrećemo udesno i počinjemo svoj uspon prema Velikom Dolu.


Kada se nađemo ispod Hofmanove staze, odabiremo stazu kroz klanac koja nas vodi s desne strane samog planinarskog doma Ivica Sudnik, koji nam nije vidljiv. Nastavljamo nekoliko stotina metara stazom prema Rudama, da bismo onda skrenuli desno i uzbrdo prema vrhu Orehščak i dalje prema planinarskom domu na Oštrcu.


Kada prođemo stepenicama uz planinarski dom Željezničar, skrenut ćemo blago ulijevo, nizbrdo i nastaviti ravno makadamom, više od kilometra, sve do spusta među borove na Preseki. Tamo se naša staza spaja sa onom koju trče natjecatelji na kratkoj stazi.


Na Preseki, nastavljamo ravno uzbrdo prema Rancerju, najvišoj točki naše staze na 740 m/nm.
S te pozicije idemo nizbrdo makadamskom stazom do ceste kroz selo Prekrižje, odakle se penjemo do naše baze i cilja u Kleti Poljanica

pogled prema zapadu s Prekrižja

Marićkin mlin

Produžujete uz mlin s desne strane…

ovdje skrećete desno pa makadamom uzbrdo prema Belom Brigu (raspelo)

Na Belom Brigu skrećete desno prema Kovinšćici, gdje je odvajanje kratke i duge staze, koje će biti dobro i nedvosmisleno označeno. Vi, koji ste na dugoj stazi, krenut ćete ulijevo i nizbrdo pored starog grada Lipovca.

Kada se nađete ispod Hofmanove staze i na samom zavoju sa kojeg možete na nekoliko strana, odaberite blago desno i ravno stazu kroz klanac koja vas vodi s desne strane samog planinarskog doma Ivica Sudnik. Ne brinite, sve će biti dobro označeno! Nastavljate nekoliko stotina metara stazom prema Rudama, da biste onda skrenuli desno i uzbrdo prema planinarskom domu na Oštrcu.

Kada prođete dom s desne strane, skrenite nakon nekoliko stepenica ulijevo i nastavite blago nizbrdo i ravno makadamom, više od kilometra, sve do spusta među borove na Preseki. Tamo se vaša staza spaja s onom koju trče natjecatelji na kratkoj stazi.

Tehnički podaci:
Start i cilj: klet Poljanica, 580 m/nm
Najniža točka: nakon spusta pored starog grada Lipovca, blizu ceste, 380 m/nm
Najviša točka: Rancerje, 740 m/nm
Duljina: 16 km
Visinska razlika ukupno: 860 metra uspona i 840 metara spusta.

Preuzmi GPX!

visinski profil duge staze
trasa duge staze nakon Prekrižja u smjeru kazaljke na satu

Sretno!