DUGA STAZA

Duga staza Samobor Traila za nas je prava poslastica, a vjerujemo da će se svidjeti i vama.

Već znate da i ove godine krećemo iz gotovo samog centra našeg lijepog grada okrunjenog brdima. Ovu smo stazu priredili za najodvažnije i najspremnije koji će se odlučiti za trčanje uzbudljivom, oko trideset i jedan kilometar dugom, stazom punom prirodnih ljepota i povijesnih i kulturnih spomenika.

Krećemo s Vugrinščaka u šumu i penjemo se uz opjevanu kapelu svete Ane i stari gradski „tancplac“ nakon kojeg slijedi zavojiti spust prema Maloj Rakovici. Onda ćemo gotovo netaknutim šumama krenuti za Slavagoru pa nastaviti prema staroj utvrdi Okića.

Ispod Popovdolske pećine put vodi prema Karvanišću, oštrom usponu na Plešivicu s kojega se pružaju divni pogledi prema plešivičkim selima, iza kojih se u daljini vidi istočni dio Zagreba. Na jug pogled seže sve do Kleka, a jaskanski kraj je kao na dlanu.

S vrha Plešivice spuštamo se na Poljanice. Ovdje ćemo vas, preko šuma i livada, novim putem povesti do Rancerja. Izvest ćemo vas uskoro na grebensku stazu iznad bijele ceste za Oštrc, penjemo se na prekrasni Ptičji vrh pa preko Velikog dola i Palačnika tražimo put prema Samoboru.

Vjerujemo da nećete žaliti niti zbog jednog od oko 1650 metara uspona koji vas očekuje.

U nastavku pogledajte kartu, visinski profil staze, galeriju slika i relive animaciju.

Ovdje možete preuzeti GPX zapis DUGE staze.


Samobor trail 2022. je 2. kolo KontinenTrail lige 2022.