Kratka staza

Kratka staza je većim dijelom slična našoj dugoj stazi na Samoborskoj zimskoj trail ligi, ali u obrnutom smjeru kao i sve staze ovogodišnjeg 3. Samobor Traila,

Dakle, startate sa Poljanica, kao druga utrka dana u 9:45 sati, spuštate se poznatom nizbrdicom prema Prekrižju, no ne idete prema OPG Oslaković uzbrdo, već ulijevo, gotovo dva kilometra brze lagane nizbrdice do Maričkinog Mlina, desno uzbrdo, ne preskačete potok kao na SZTL, već nastavljate uzbrdo skroz do raspela na Belom Brigu, gdje idete desno. Tu je račvanje kratke i duge staze sa rekreativnom. Spuštate se uglavnom sve do mjesta gdje je išla nekada stara Šojkina staza, no tu skrećete udesno i uzbrdo prema Velikom Dolu. Na Velikom Dolu, na koji dolazite preko hrbta na koji ste skrenuli lijevo sa planinarskog, širokog makadama, koji vodi prema Oštrcu, silazite do samog planinarskog doma, gdje vas čeka okrepa (otprilike 9. kilometar), jedina na ovoj stazi.

Poslije Velikog dola nastavljate jedno kratko vrijeme planinarskom stazom prema Rudama, ali se brzo odvajate desno preko livade u šumu i počinje uspon na neimenovani vrh odakle se po grebenu spajate na planinarsku stazu prema Oštrcu do kojega dolazite prekrasnim single trail stazama. Od Oštrca nastavljate jedno pola kilometra širokim makadamom do odvajanja planinarske staze na jedan od najljepših grebena Samoborskog gorja sa kojeg se spuštate na Preseku. Na 13. kilometru se spuštate do Preseke, gdje je križanje kratke i duge staze na zimskoj ligi, a sada mjesto gdje ćete spustiti kroz borovu šumicu i spojiti sa onima koji trče rekreativnu stazu, a od tuda sve tri rute idu u smjeru Rancerja (748 mnm) i onda dobra dva kilometra nizbrdo sve do starta naše zimske lige na Prekrižju. No, cilj je malo uzbrdo, istim putem gdje ste i krenuli još nekih 400 metara puta sa preko 80 metara uspona za kraj. Cilj je tamo od kuda ste i krenuli, na Poljanicama, pored našeg zimskog boravišta, u odličnoj lovačkoj kleti, gdje vas čeka topli obrok i povoljna piva, ili što već želite popiti.

Staza, prema mjerenju u preciznom softwareu vojnog standarda (no uvijek možete dobiti drugu vrijednost na vašim satovima) iznosi 16,11 kilometara, sa oko 850 metara uspona (različite su vrijednosti u dva softwarea). Važno je napomenuti da imate jednu okrepu na ovoj stazi, a drugu u cilju,kada dođete na Poljanice, dakle, kao i na svakom trailu, pobrinite se da ponesete sve što mislite da vam je potrebno!

Vidimo se na podjeli startnih brojeva i na samom startu. Pratite dalje obavijesti.