Duga staza

Duga staza je većim dijelom slična našoj dugoj stazi na Samoborskoj zimskoj trail ligi, ali u obrnutom smjeru kao i sve staze ovogodišnjeg 3. Samobor Traila sa bonusom od petnaestak kilometara nakon što prođete startno mjesto u drugom smjeru.

Dakle, startate sa Poljanica, kao prva utrka dana u 9:30 sati, spuštate se poznatom nizbrdicom prema Prekrižju, no ne idete prema OPG Oslaković uzbrdo, već ulijevo, gotovo dva kilometra brze lagane nizbrdice do Maričkinog Mlina, desno uzbrdo, ne preskačete potok kao na SZTL, već nastavljate uzbrdo skroz do raspela na Belom Brigu, gdje idete desno.

Tu je račvanje kratke i duge staze sa rekreativnom. Spuštate se uglavnom sve do mjesta gdje je išla nekada stara Šojkina staza, no tu skrećete udesno i uzbrdo prema Velikom Dolu. Na Velikom Dolu, na koji dolazite preko hrbta na koji ste skrenuli lijevo sa planinarskog, širokog makadama, koji vodi prema Oštrcu, silazite do samog planinarskog doma, gdje vas čeka okrepa (otprilike 9. kilometar), prva na ovoj stazi.

Poslije Velikog dola nastavljate jedno kratko vrijeme planinarskom stazom prema Rudama, ali se brzo odvajate desno preko livade u šumu i počinje uspon na neimenovani vrh odakle se po grebenu spajate na planinarsku stazu prema Oštrcu do kojega dolazite prekrasnim single trail stazama. Od Oštrca nastavljate jedno pola kilometra širokim makadamom do odvajanja planinarske staze na jedan od najljepših grebena Samoborskog gorja sa kojeg se spuštate na Preseku.

Na 13. kilometru se spuštate do Preseke, gdje je križanje kratke i duge staze na zimskoj ligi, a sada mjesto gdje ćete spustiti kroz borovu šumicu i spojiti sa onima koji trče rekreativnu stazu, a od tuda sve tri rute idu u smjeru Rancerja (748 mnm) i onda dobra dva kilometra nizbrdo sve do starta naše zimske lige na Prekrižju. Nastavite nekih 400 metara puta sa preko 80 metara uspona za kraj. Dolazite tamo od kuda ste i krenuli, na Poljanicama, pored našeg zimskog boravišta, u odličnoj lovačkoj kleti. No, to za vas nije kraj!

Duga staza sa Poljanica Plešivičkih nastavlja preko vrha Plešivice po grebenu sve do sela Poljanica Okićka do koje se dolazi pomalo zaboravljenom stazicom. Od tamo se spuštate prekrasnom šumom do planinarskog doma pod Okićem gdje je okrepa. Od planinarskog doma spuštate se do sela Donji Gorički, obilazite Okić, preskačete potoke i planinarskom stazom prolazite kroz Popov dol do sela Gonjeva gdje je zadnja okrepa prije epskog uspona Karvanišćem, najljepšim grebenom na Plešivici. Nakon Karvanišća imate još malo spuštanja šumskim putem do ceste iznad sela Plešivica, slijedi malo asfalta i zadnji kilometar single trail užitka do ulaska u cilj.

Staza, prema mjerenju u preciznom softwareu vojnog standarda (no uvijek ćete dobiti drugu vrijednost na vašim satovima) iznosi 31,03 kilometra, sa oko 1850 metara uspona (različite su vrijednosti u dva softwarea). Važno je napomenuti da imate tri okrepe na ovoj stazi, i opet u cilju,kada dođete na Poljanice, dakle, kao i na svakom trailu, pobrinite se da ponesete sve što mislite da vam je potrebno!

Vidimo se na podjeli startnih brojeva i na samom startu. Pratite dalje obavijesti.