SZTL 2021/22 – KRATKA STAZA

Kratka staza ovogodišnjeg izdanja Samoborske zimske trail lige razlikuje se od prošlogodišnje u tome što idemo preko vrha Stražnik. Ove godine i dalje startamo od kleti Poljanica, a ne s Prekrižja. Od kleti krećemo prema Prekrižju nizbrdo niz usjek kojim smo prijašnjih godina odlazili na start. Tamo skrećemo lijevo prema Marićkinom mlinu pa nastavljamo prema zapadu, blago nizbrdo..

pogled s Prekrižja prema zapadu

Prema Marićkinom mlinu vodi makadam koji nakon nekoliko stotina metara prelazi u široku šumsku stazu, već dobro prekrivenu lišćem. Nakon nekih 1,5 kilometara dolazite do velikog proširenja ispred samog Marićkinog mlina koji se nalazi na 426 m/nm i blizu je najniže točke vaše rute. 

Marićkin mlin

Produžujete uz mlin s desne strane…

Ove godine ne idemo direktno prema Belom Bregu već nakon Marićkinog mlina i nakon 100m skrećete lijevo sa makadama preko potoka prema Stražniku, preko tzv. Bukve fulalice iako iz ovog smijera se ne može ništa fulati. Stražnik je ujedno i druga najviša točka na kratkoj stazi.

Beli Breg gdje je odvajanje kratke i duge staze koje će biti dobro i nedvosmisleno označeno. Vi, koji ste na kratkoj stazi, krenut ćete uzbrdo, dok će oni koji idu na dugu skrenuti lijevo i nizbrdo stazom prema starom gradu Lipovcu.

Nakon odvajanja i uspona te predivnih vidika sa svoje lijeve strane vidjet ćete Šipački Breg i Lipovec. Nakon par stotina metara po hrptu idete nizbrdo pa lijevo, sve do Preseke, gdje se spajate s onima koji su napravili krug na dugoj stazi skroz do Velikog Dola i Oštrca. Na Preseki, među borovima, skrećete desno i oštro uzbrdo prema najvišoj točki trase koja je na Rancerju na 740 m/nm.

S te pozicije idete nizbrdo pored OPG Oslaković do Prekrižja nakon kojeg se penjete posljednjih 400 metara do naše baze u Kleti Poljanica.

https://www.alltrails.com/widget/map/trailrunning-2021-10-20t16-54-56-ce840aa

Sretno!