SZTL 2020/21 – KRATKA STAZA

Preuzmi GPX!

Kratka staza ovogodišnjeg izdanja Samoborske zimske trail lige razlikuje se od prošlogodišnje samo u tome što ove godine startamo od kleti Poljanica, a ne s Prekrižja. Od kleti krećemo prema Prekrižju nizbrdo niz usjek kojim smo prijašnjih godina odlazili na start. Tamo skrećemo lijevo prema Marićkinom mlinu pa nastavljamo prema zapadu, blago nizbrdo.

pogled s Prekrižja prema zapadu

Prema Marićkinom mlinu vodi makadam koji nakon nekoliko stotina metara prelazi u široku šumsku stazu, već dobro prekrivenu lišćem. Nakon nekih 1,5 kilometara dolazite do velikog proširenja ispred samog Marićkinog mlina koji se nalazi na 426 m/nm i blizu je najniže točke vaše rute. 

Marićkin mlin

Produžujete uz mlin s desne strane…

ovdje skrećete desno pa makadamom uzbrdo prema Belom Brigu (raspelo)
dakle… desno uzbrdo…

Na Belom Brigu skrećete desno prema Kovinšćici, gdje je odvajanje kratke i duge staze koje će biti dobro i nedvosmisleno označeno. Vi, koji ste na kratkoj stazi, krenut ćete uzbrdo, dok će oni koji idu na dugu skrenuti lijevo i nizbrdo pored starog grada Lipovca.

Nakon uspona i predivnih vidika sa svoje lijeve strane vidjet ćete Šipački Breg i Lipovec. Nakon par stotina metara po hrptu idete nizbrdo pa lijevo, sve do Preseke, gdje se spajate s onima koji su napravili krug na dugoj stazi skroz do Velikog Dola i Oštrca. Na Preseki, među borovima, skrećete desno i oštro uzbrdo prema najvišoj točki trase koja je na Rancerju na 740 m/nm.

S te pozicije idete nizbrdo pored OPG Oslaković do Prekrižja nakon kojeg se penjete posljednjih 400 metara do naše baze u Kleti Poljanica.

posljednji uspon…

Tehnički podaci:
Start i cilj: klet Poljanica, 580 m/nm
Najniža točka: ispod Marićkinog mlina, nakon 1,5 km, 420 m/nm
Najviša točka: Rancerje, 740 m/nm, 5. kilometar trase
Duljina: 8 km
Visinska razlika ukupno: 450 metara i isto toliko spusta.

Preuzmi GPX!

visinski profil kratke staze
trasa kratke staze nakon Prekrižja u smjeru kazaljke na satu

Sretno!