SZTL 2020/21 – DUGA STAZA

Preuzmi GPX!

Duga staza ovogodišnjeg izdanja Samoborske zimske trail lige razlikuje se od prošlogodišnje samo u tome što ove godine startamo od kleti Poljanica, a ne s Prekrižja. Od kleti krećemo prema Prekrižju nizbrdo niz usjek kojim smo prijašnjih godina odlazili na start. Tamo skrećemo lijevo prema Marićkinom mlinu pa nastavljamo prema zapadu, blago nizbrdo.

pogled prema zapadu s Prekrižja

Prema Marićkinom mlinu vodi makadam koji nakon nekoliko stotina metara prelazi u široku šumsku stazu, već dobro prekrivenu lišćem. Nakon nekih 1,5 kilometara dolazite do velikog proširenja ispred samog Marićkinog mlina koji se nalazi na 426 m/nm, no to nije najniža točka ove staze.

Marićkin mlin

Produžujete uz mlin s desne strane…

ovdje skrećete desno pa makadamom uzbrdo prema Belom Brigu (raspelo)

Na Belom Brigu skrećete desno prema Kovinšćici, gdje je odvajanje kratke i duge staze, koje će biti dobro i nedvosmisleno označeno. Vi, koji ste na dugoj stazi, krenut ćete ulijevo i nizbrdo pored starog grada Lipovca.

Do najniže točke ove rute (380 m/nm) dolazite na stotinjak metara od same ceste Smerovišće – Šoićeva kuća. Ovdje skrećete udesno i počinjete uspon djelomičnim makadamom prema Velikom Dolu.

Kada se nađete ispod Hofmanove staze i na samom zavoju sa kojeg možete na nekoliko strana, odaberite blago desno i ravno stazu kroz klanac koja vas vodi s desne strane samog planinarskog doma Ivica Sudnik. Ne brinite, sve će biti dobro označeno! Nastavljate nekoliko stotina metara stazom prema Rudama, da biste onda skrenuli desno i uzbrdo prema planinarskom domu na Oštrcu.

Kada prođete dom s desne strane, skrenite nakon nekoliko stepenica ulijevo i nastavite blago nizbrdo i ravno makadamom, više od kilometra, sve do spusta među borove na Preseki. Tamo se vaša staza spaja s onom koju trče natjecatelji na kratkoj stazi.

Na Preseki, među borovima, skrećete lijevo i oštro uzbrdo prema najvišoj točki trase koja je na Rancerju na 740 m/nm.

S te pozicije idete nizbrdo pored OPG Oslaković do Prekrižja nakon kojeg se penjete posljednjih 400 metara do naše baze u Kleti Poljanica.

Tehnički podaci:
Start i cilj: klet Poljanica, 580 m/nm
Najniža točka: nakon spusta pored starog grada Lipovca, blizu ceste, 380 m/nm
Najviša točka: Rancerje, 740 m/nm
Duljina: 15,5 km
Visinska razlika ukupno: 810 metra uspona i isto toliko spusta.

Preuzmi GPX!

visinski profil duge staze
trasa duge staze nakon Prekrižja u smjeru kazaljke na satu

Sretno!