7SZTL-KRATKA STAZA

Kratka staza ovogodišnjeg izdanja Samoborske zimske trail lige je potpuno nova, kombinacija prijašnje staze, u obrnutom smjeru i kratke staze prvih sezone stare Šojke. Dakle, start se nalazi na istom mjestu, kao i prošle godine, na Prekrižju, no počinjemo trčati prema Marićkinom mlinu, prema zapadu, blago nizbrdo, jer start se nalazi na 521 m/nm.

pogled sa starta kratke staze, prema zapadu

Prema Marićkinom mlinu vas vodi makadam, koji nakon nekoliko stotina metara prelazi u široku šumsku stazu, već dobro prekrivenu lišćem. Nakon nekih 1,5 kilometara dolazite do velikog proširenja ispred samog Marićkinog mlina koji se nalazi na 426 m/nm i blizu je najniže točke vaše rute. 

Marićkin mlin

Produžujete uz mlin sa desne strane…

ovdje skrećete desno, pa makadamom uzbrdo prema Belom Brigu (raspelo)
dakle…desno uzbrdo…

Na Belom Brigu skrećete desno, prema Kovinšćici, gdje je križanje kratke i duge staze, koje će biti dobro i nedvosmisleno označeno. Vi, koji ste na kratkoj stazi ćete krenuti uzbrdo, dok će oni koji idu na dugu, skrenuti lijevo i nizbrdo pored starog grada Lipovca.

Nakon uspona i predivnih vidika sa vaše lijeve strane, vidjet ćete Šipački Breg, Lipovec. Nakon par stotina metara po hrptu idete nizbrdo pa lijevo, sve do Preseke, gdje se spajate sa onima koji su napravili krug na dugoj stazi, skroz do Velikog Dola i Oštrca. Na Preseki, među borovima, skrećete desno i oštro uzbrdo prema najvišoj točci trase, na Rancerju, na 740 m/nm.

Sa te pozicije idete nizbrdo skroz, pored OPG Oslaković, do startne pozicije na Prekrižju, gdje se penjete posljednjih 400 metara do naše baze u Kleti Poljanica.

posljednji uspon…

Tehnički podaci:

Start: Prekrižje, 521 m/nm

Najniža točka: ispod Marićkinog mlina, nakon 1,5 km, 420 m/nm

Najviša točka: Rancerje, 740 m/nm, 5. kilometar trase

Cilj: Klet Poljanica, 7,7 km ukupno, 580 m/nm

Visinska razlika ukupno: 450 metra uspona uz 380 metara spusta

visinski profil kratke staze 7SZTL
trasa kratke staze, kreće se sa Prekrižja, u smjeru kazaljke na satu