7SZTL-DUGA STAZA

Duga staza ovogodišnjeg izdanja Samoborske zimske trail lige je potpuno nova, kao i prethodne dvije, kombinacija je prijašnje staze, u obrnutom smjeru i nekih staza prvih sezone stare Šojke. Dakle, start se nalazi na istom mjestu, kao i prošle godine, kao i za prethodne dvije staze, na Prekrižju, no počinjemo trčati prema Marićkinom mlinu, prema zapadu, blago nizbrdo, jer start se nalazi na 521 m/nm.

pogled prema zapadu, start svih dionica

Prema Marićkinom mlinu vas vodi makadam, koji nakon nekoliko stotina metara prelazi u široku šumsku stazu, već dobro prekrivenu lišćem. Nakon nekih 1,5 kilometara dolazite do velikog proširenja ispred samog Marićkinog mlina koji se nalazi na 426 m/nm, no to nije najniža točka ove staze.

Marićkin mlin

Produžujete uz mlin sa desne strane…

ovdje skrećete desno, pa makadamom uzbrdo prema Belom Brigu (raspelo)

Na Belom Brigu skrećete desno, prema Kovinšćici, gdje je križanje kratke i duge staze, koje će biti dobro i nedvosmisleno označeno. Vi, koji ste na dugoj stazi ćete krenuti ulijevo i nizbrdo pored starog grada Lipovca.

Kada dođete do najniže točke vaše rute koja se nalazi na stotinjak metara od same ceste Smerovišće – prema Šojićevoj kući, i nalazi se na 380 m/nm, skrećete udesno i počinjete svoj uspon djelomičnim makadamom prema Velikom Dolu.

Kada se nađete ispod Hofmanove staze, i na samom zavoju sa kojeg možete na nekoliko strana, odaberite blago desno i ravno, stazu kroz klanac koja vas vodi sa desne strane samog planinarskog doma Ivica Sudnik. Ne brinite, sve će biti dobro označeno! Nastavljate nekoliko stotina metara stazom prema Rudama, da biste onda skrenuli desno i uzbrdo prema planinarskom domu na Oštrcu.

Kada prođete dom sa desne strane, skrenut ćete nakon nekoliko stepenica ulijevo i nastaviti blago nizbrdo i ravno makadamom, više od kilometra, sve do spusta među borove na Preseki. Tamo se vaša staza spaja sa onom koju trče natjecatelji na kratkoj stazi.

Na Preseki, među borovima, skrećete lijevo i oštro uzbrdo prema najvišoj točci trase, na Rancerju, na 740 m/nm.

Sa te pozicije idete nizbrdo skroz, pored OPG Oslaković, do startne pozicije na Prekrižju, gdje se penjete posljednjih 400 metara do naše baze u Kleti Poljanica.

Tehnički podaci:

Start: Prekrižje, 521 m/nm

Najniža točka: nakon spusta pored starog grada Lipovca, blizu ceste, 380 m/nm

Najviša točka: Rancerje, 740 m/nm,

Cilj: Klet Poljanica, 15,5km ukupno, 580 m/nm

Visinska razlika ukupno: 940 metra uspona uz 870 metara spusta

visinski profil duge staze

Vidimo se 16.11.!